Perheiden puolesta

Jokaiselle turvallinen koti, ympäristö ja talous.

Meidän on panostettava perheiden ja nuorten hyvinvointiin sekä jokaisen oikeuteen elää turvallisessa ympäristössä.

Tarvitsemme yhteiskuntamme menestymiseen yhteisöllisyyttä, tasa-arvoa ja joustavuutta perheiden erilaisissa elämäntilanteissa.

  • Suomessa joka kolmas nainen ja joka kuudes mies on ilmoittanut kokeneensa fyysistä parisuhdeväkivaltaa tai uhkailua. Suurimmassa osassa väkivallantekijä on aiempi tai nykyinen kumppani.

    Turvakoteja ei ole tarpeeksi. Viime vuonna 900 henkilöä Helsingissä ohjattiin turvakodista toisaalle tilanpuutteen vuoksi.

    Ennaltaehkäisevään työhön ja päihdepolitiikkaan on lisättävä resursseja. Samalla rangaistusten koventaminen tulee kyseeseen tilanteissa, joissa suojataan yhteiskunnan ja siellä elävien ihmisten elämää. Etenkin raiskaukset ja henkeen tai terveyteen kohdistuvat rikokset vaativat rangaistusten koventamista.

    Meillä jokaisella on oikeus saada elää turvallisessa kodissa ja ympäristössä.

  • Suomessa ei ole tapana pyytää apua. Häpeä ja riittämättömyyden tunne hankaloittavat työllistymistä vaikeassa elämäntilanteessa.

    OECD:n raportin mukaan mielenterveyden häiriöt maksavat Suomessa vuosittain 11 miljardia euroa. Yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on tällä hetkellä myönnetty mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi.

    Epäonnistumiseen liittyvän häpeäleiman poistamiseen on vaikutettava niin asenteiden kuin rakenteellistenkin muutosten kautta.

    Meidän tulee kehittää avoimempaa hyvinvointiyhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä omalla työpanoksellaan.

  • Taloudelliset vaikeudet heijastuvat väistämättä koko perheen hyvinvointiin. Jokainen terve ja työkykyinen ihminen valitsee mieluummin itselleen sopivan työn ja työelämän, josta maksetaan asiallinen korvaus ja jolla tulee toimeen ilman, että tarvitsee sosiaalitukia.

    Alipalkkauksen kulut päätyvät veronmaksajalle, vaikka ne kuuluvat työnantajalle.

    Meidän tulee panostaa joustavaan työelämään ja kehittää palkkatyön ja yrittäjyyden yhdistelmä kannattavaksi.

  • Jokaisen tulee uransa aikana voida arvioida oman työelämänsä suunta ja kouluttautua tarvittaessa uudestaan. Ihmisten kouluttautuminen palvelee myös kiihtyvästi muuttuvia työmarkkinoita.

    Opiskeluaikainen tuloraja tulee poistaa kokonaan, edellyttäen opetussuunnitelman noudattamista.

  • Tarvitsemme joustavuutta perheiden muuttuvissa elämäntilanteissa.

    Valtion tulee mahdollistaa tasa-arvoiset sosiaalietuudet ja huomioida työelämän muuttujat perheympäristöissä.

    Ennaltaehkäisevällä työllä vähennämme vanhempien uupumista ja parannamme perheiden hyvinvointia.